Rizling Rýnsky TERROIR

neskorý zber, 2015, suché
popis vína:

Golguz vstupuje do vinárskej sezóny s novinkou – na trhu je Rizling Rýnsky Terroir

Duch regiónu dozrieva

 

Tak ako sa mení móda na svetových mólach, mení sa aj móda v pohári. Konkurencia núti vinárov zlepšovať kvalitu svojich vín, aby obstáli na trhu. K podobnému kroku sa odhodlala aj spoločnosť FoodFarm, keď pod značkou Golguz prináša na prahu novej vinárskej sezóny prevratnú novinku - prichádza nová odroda Rizling Rýnsky Terroir. A podľa názoru viacerých odborníkov to vraj bude budúci šampión...

Módne trendy vo víne môžu hodnotiť starší konzumenti, ktorí si pamätajú éru šillerov (ružové vyrobené zmiešaním bieleho a červeného), šumivého, sladkých zmesných vín, suchého a v súčasnosti aj ružového vína. Vo vinárskom svete sa dajú vytvárať optimálne podmienky od vinohradu cez burčiak až po víno. Vezmite si takú hudbu. Každá skladba sa dá zahrať v rôznych žánroch, no príde obdobie, keď si ju chceme vypočuť v pôvodnom znení. A rovnako to je aj s vínom. Niektoré vinárstva naďalej veria tradičným metódam výroby, bez zapojenia moderných technológií, čím šetria náklady, lebo neinvestujú do takéhoto vybavenia. Jedným z trendov súčasného vinárstva sú oranžové, autentické, naturálne či nahé vína.

Rizling Rýnsky je odroda putujúca od Stredozemného mora až do Hlohovca, ktorá preslávila oblasti riek Mosella i Rýn. Je to kráľovná nemeckých vinohradov a určite jedna z najväčších bielych muštových odrôd. Podložie žuly zvýrazňuje vo víne jeho strohosť, kyslosť a vážnosť. Hlohovský Rizling Rýnsky rastie na Panónii, vo Veľkom Háji.  Sprašnosť mu predurčuje plnosť, chlebovitosť a vláčnosť.

A práve vo vinohrade medzi obcami Bojničky a Dvorníky sa udial vývojársky skvost. Vinohradník na Panónii zozbieral hrozno, vylisoval ho a spontánne ho prekvášal v malých 20 litrových vzorkách. Pozorne sledoval jeho vývoj a priebeh fermentačného procesu. Samozrejme, vybral z neho ten najlepší. Kým ho                                                  priniesol hlavnému technológovi do pivnice, mušt sa pomaly premenil na mladé víno plné prirodzených kvasiniek typických pre panónsku oblasť. Napätie prišlo po procese zakvasenia, keď sa sledovalo, akým smerom sa víno poberie v porovnaní s ostatnými, ktoré Golguz ponúka.

A takto vznikal terroir. Počuli ste už tento pojem? Môže ním byť oblasť ohraničená geomorfologicky, klímou či inými faktormi, ktoré ovplyvňujú kvalitu poľnohospodárskeho produktu.   Vďaka týmto vplyvom vzniká jedinečný a nezameniteľný skvost. Latinsky by sme to  mohli nazvať "genius loci", teda "duch miesta".  V rímskej mytológii duch ochraňoval určité miesto, často bol zobrazovaný ako had alebo postava s rohom hojnosti. V súčasnosti evokuje skôr špecifickú atmosféru danej oblasti. A tú, hlohovská Panónia určite má. Všade okolo nás, aj v každom vinohrade, sa prirodzene nachádzajú kvasinky, ktoré svojou činnosťou formujú a zvýrazňujú charakter vína. V podstatnej miere definujú terroir.

Filozofiou značky Golguz je vyrábať vína, ktoré čo najviac odzrkadľujú miesto, kde vznikali - či už chotár, vinohrad, ročník alebo pivnicu. Bez výrazných technologických zásahov a s pôvodnou receptúrou výroby. Odrodou na prívlastok terroir sa v Golguze stal Rizling Rýnsky, ktorý je predurčený na viacročné uchovanie a môže sa rovnať s inými oblasťami aj medzikontinentálne.

Stručne a výstižne vyjadrené, Golguz novým produktom Rizling Rýnsky Terroir starosvetským spôsobom priblížil konzumentom svoj "duch miesta". Výrobcovia mu dopriali čas i trpezlivosť, aby vyzrel ako dospelý muž. Napokon v ňom objavili jeho plnosť, vláčnosť, a potenciál dlhovekosti. Je to víno popisovateľné,  technologicky neovplyvnené v laboratóriách selektovanými kvasinkami a zvýrazňujúce vinársky šlabikár značky Golguz.

Je doba, keď nastupujúca generácia uprednostňuje mladé, svieže, aromaticky výrazné ovocné vína, čo nie je zlé. Starší, skúsenejší, rozhľadenejší radi spoznávajú danú oblasť cez ľudí, kultúru, umenie, ale aj cez víno. Tak ako spoznávame typické jedlá rôznych medzinárodných kuchýň, Golguz v spojení s krásnou prírodou ponúka zážitok z pohára vína. A ten zaručene budete mať aj z novinky Rizling Rýnsky Terroir. Už teraz na vás čaká v predajni, aby rozšíril vašu vinotéku. 

 

 

alkohol: 12,5 % obj.

cukornatosť pri zbere: °NM

celkové kyseliny: 6,71 g/l

zvyškový cukor: 5,9 g/l

Pôvod: MVO, Hlohovecký rajón, Hon:  Veľký Háj

GPS 48°22'10''N 17°47'33''E

fľaša: 0,75 L

šarža:  L 306

popis vína kde kúpiť